Η ανάφλεξη

Η ανάφλεξη
Ημερομηνία καταχώρησης Thursday, December 25 @ 16:12:44 EET από cpop
Άρθρα

Δημοσιεύτηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Βόλου στις 10/12/2008
http://www.taxydromos.com/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001001&nodeId=2&articleId=14044

Ελπίζω ότι στο κελί του καουμπόι ειδικού φρουρού που κρατείται για τη δολοφονία του 15χρονου, οι συνάδελφοί του έχουν εγκαταστήσει μεγάλη τηλεόραση, η οποία παίζει υποχρεωτικά όλο το 24ωρο, ώστε ο ανεγκέφαλος να διαπιστώνει ιδίοις όμμασι το τι προκάλεσε το τσαμπουκαλίκι που πούλησε σε ανήλικους. Δεν είμαι δικαστής για να κρίνω, αλλά ξέρω ότι ο Νόμος 3169/2003 απαγορεύει στους αστυνομικούς να προτάσσουν (να βγάζουν από τη θήκη του όπλο), εκτός αν συντρέχει κίνδυνος ένοπλης επίθεσης σε βάρος αυτού ή τρίτου. Ακόμη πυροβολισμοί ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης απαγορεύονται κατά ανηλίκων. Τη κρίση μου προφανώς για την ενοχή του ειδικού φρουρού δεν χρειάζεται να την εξειδικεύσω. Ούτε την κρίση μου για την ψυχοσύνθεσή του που τον μετακίνησε από τον τσαμπουκά και τον καυγά που έψαχνε μέχρι τον πανικό και την θρασυδειλία που τον οδήγησε να πυροβολήσει.

Ελπίζω την ίδια τιμωρία δια της τηλεοράσεως να επιβάλλουν και στον ανεκδιήγητο υπουργό Μακεδονίας Θράκης, ο οποίος βρήκε στην αναμπουμπούλα ευκαιρία να ανανεώσει το ίματζ του μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα και να θεωρεί ότι τα φαινόμενα δεν είναι προϊόν των τελευταίων πέντε ετών και ότι ο ειδικός φρουρός προσελήφθη και εκπαιδεύτηκε επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. «Κρείττον σιγάν» αλλά, μια και δεν το έκανε, να μην κλαίγεται η κυβέρνηση, αν εν μέσω φλεγομένης Ελλάδος ο υπουργός εξόργιζε το πανελλήνιο, καθώς το καλύτερο που έβρισκε να λέει ήταν η καραμέλα την οποία έχει μάθει να παπαγαλίζει για τις δημοσκοπήσεις και την καταλληλότητα του Καραμανλή ως πρωθυπουργού και τα χρέη που κληρονόμησε η ΝΔ.

Τέλος προτείνω την ίδια τηλεοπτική βάσανο να υποστούν οι υπουργοί, υφυπουργοί και ανώτεροι αστυνομικοί με ταινίες που απεικονίζουν τους Λονδρέζους αστυνομικούς, τους «μπόμπηδες». Διότι οι κύριοι αυτοί που περιπολούν πεζή και βρίσκονται και στις επικινδυνότερες συνοικίες είναι άοπλοι και διαθέτουν μόνο σφυρίχτρα και γκλομπ – αλλά και πολλή εκπαίδευση για να εμπνέουν το σεβασμό αλλά και για να ξέρουν πώς να χειρίζονται και τις δυσκολότερες καταστάσεις χωρίς όπλο.

Τα παλιότερα χρόνια ιστορούσαμε τις διαφορές μεταξύ χωροφυλακής και Αστυνομίας με τον ίδιο τρόπο που διακωμωδούσαν ανά τας Ευρώπας την υστέρηση των Ιταλών καραμπινιέρων και των Γάλλων «ζαντάρμ» σε σχέση με τους κανονικούς αστυνομικούς. Το βλέπουνε να επιβεβαιώνεται περίτρανα στην περίπτωση της δολοφονίας του άτυχου νεαρού. Το πρώτο λοιπόν συμπέρασμα είναι ότι με «πορδές δεν βάφονται αυγά» και δημόσια τάξη δεν εξασφαλίζεται με κακοπληρωμένους ειδικούς φρουρούς (βλέπε σύγχρονους χωροφύλακες από την πίσω πόρτα) που τους χρησιμοποιεί το κράτος ως δευτεροκλασάτους αστυνομικούς.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η έλλειψη ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού στις κρίσιμες στιγμές προκαλεί την λαϊκή οργή η οποία εκδηλώνεται χωρίς να υπολογίζει τη δυσφήμησή της από τις άμετρες εκδηλώσεις εξτρεμιστών. Και ό,τι και να πουν ακραίες πολιτικές δυνάμεις, καλά είναι να κάνει -όπως κάνει- τουμπεκί η ελληνική αστυνομία, μέχρις ότου καταλαγιάσει το λαϊκό αίσθημα, για να μην κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και να στρέψουν οι αστυνομικοί την πικρία τους και την μήνη τους για τα όσα υποφέρουν αυτές τις ημέρες στην κακή εκπαίδευση και τους κακούς συναδέλφους τους. Και όταν εκτονωθεί ο θυμός, να καθίσουν και να διασκεφτούν οι αρμοδιότεροι επαγγελματίες αστυνομικοί και να προσαρμόσουν τα επιτελικά σχέδια, ώστε να μην ξεφτιλίζεται και διαλύεται ένα ολόκληρο κράτος από τη στιγμιαία έμπνευση τσαμπουκά ενός ηλιθίου και τις παρεκτροπές που στοιχίζουν περιουσίες και λειτουργία και μας εκτρέπουν από τη νομιμότητα. Να μάθουν επιτέλους να χειρίζονται με μέτρο τα πλήθη και να προστατεύουν βασικές λειτουργίες. Και τέλος να αποφασίσουν καταργήσουν τα παρασώματα ασφαλείας και τους αναπληρωτές αστυνομικούς, να ενοποιήσουν σε ένα ενιαίο καλά εκπαιδευμένο φορέα τις δυνάμεις ασφαλείας (και να μετακινούν τακτικά, όπως παντού στον κόσμο, τους αστυνομικούς που είναι τοποθετημένοι σε βολικά από άποψη εντοπιότητας αλλά κρίσιμα αστυνομικά τμήματα).

Τέλος, αν το κράτος τα βρίσκει δύσκολα, κανένα πρόβλημα, γι’ αυτό χρειάζονται κυβερνήσεις εθνικής ενότητας. Στην πάντα να βγάλουμε άκρη.

Σχετικές δημοσιεύσεις