Τα ψεύτικα ρητά και τα μιμητικά media


Ημερομηνία καταχώρησης Thursday, December 25 @ 16:15:23 EET από cpop
Δημοσιεύτηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Βόλου στις 24/12/2008
http://www.taxydromos.com/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001001&nodeId=2&articleId=14304

Οταν είδα και τον έγκριτο Γιάννη Μαρίνο να παρασύρεται στη δίνη των παραποιημένων παραπομπών στον Ισοκράτη, στις σελίδες του Βήματος της 21ης Δεκεμβρίου, είπα «πάει χάλασε ο κόσμος». Εξού και το παρόν πόνημα για να βάλει μερικά πράγματα στη θέση τους.

Εν αρχή ήν μια διασπορά στο Ιντερνετ ενός τσιτάτου που απεδίδετο στον Ισοκράτη: «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία». Το οποίο έκανε άκριτα πρωτοσέλιδο ο Ελεύθερος Τύπος και στη συνέχεια κατέληξε η πιπίλα κάθε υπέρμαχου της «μοναδικής σκέψης».

Ο συνάδελφος και συγκατοικών το Λουξεμβούργο Νίκος Σαραντάκος έχει επαρκώς απαντήσει στην παραποίηση της ρήσης του Ισοκράτους (www.sarantakos.com/isocrat.htm) και εγώ εδώ απλώς θα παραπέμψω και θα αντιγράψω. Το κατά λέξη λοιπόν ορθό απόσπασμα έχει ως εξής: «Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν• ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.»

Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται περί κριτικής μπούμεραγκ, η οποία δεν στρέφεται κατά των πολιτών αλλά κατά των κακοπροαίρετων διοικούντων.

Τώρα βέβαια για να σας τρομάξω και ίσως συνεφέρω, να τσιτάρω και εγώ το κάτι τις μου που ανέσυρα από τις σημειώσεις μου της δεκαετίας του ’80 όταν σιγοντάριζα το κίνημα των «κριτικών νομικών σπουδών» (Critical legal studies).

“ Οι δρόμοι της χώρας μας είναι σε αναβρασμό. Τα πανεπιστήμια είναι γεμάτα φοιτητές που επαναστατούν και επιδίδονται σε ακραίες εκδηλώσεις. Οι κομμουνιστές επιδιώκουν να καταστρέψουν την πατρίδα μας. … η δημοκρατία είναι σε κίνδυνο. Ναι ο κίνδυνος έρχεται από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Έχουμε ανάγκη από νόμο και τάξη».

Αποδίδεται στον Αδόλφο Χίτλερ ως ειπωμένο το 1932. Αν και αμφισβητείται, διότι ούτε τον Χίτλερ δεν θεωρούσαν ικανό να πει κάτι τόσο τερατώδες (δείτε και http://www.bartleby.com/73/155.html). Έλα όμως που ακούω διάφορους να παίρνουν πολύ κοντινές θέσεις για να δικαιολογήσουν την μήνη της κοινωνίας απέναντί τους. Και καλούν όλους να συνταχθούν στη συντηρητική αυτή θεώρηση.

Ελπίζω να μη βρεί μιμητές τώρα που συζητάμε και το πανεπιστημιακό άσυλο!

Σχετικές δημοσιεύσεις