Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς Σημίτη;

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς Σημίτη
Ημερομηνία καταχώρησης Wednesday, January 07 @ 13:33:32 EET από cpop
Άρθρα

Αρθρο στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ της Δευτέρας – 5.1.2004 

http://www.e-thessalia.gr/newsfeed.asp?Fv1=7&Fv2;=05/01/2004&Fv3;=2004&Fv4;=42213

Tου Kώστα Πώποτα*

….ήταν κι΄ αυτός μια κάποια λύση. Για να παραφράσουμε τον Kαβάφη, αυτό φαίνεται να είναι το πρόβλημα της Nέας Δημοκρατίας μετά τις εξελίξεις στο χώρο του ΠAΣOK που κυριαρχούν στις αναλύσεις των MME. Συνειδητοποιούμε, αίφνης, ότι όλη η εκλογική στρατηγική της NΔ είχε επικεντρωθεί στο να πλήξει τον πιο επιτυχημένο πρωθυπουργό και ότι χωρίς αυτόν είναι γυμνή εκλογικού σχεδιασμού και μετέωρη. 

Παρακολουθώντας τα στελέχη της NΔ να περιδιαβαίνουν ατάκτως τα κανάλια και με ξύλινη γλώσσα να επαναλαμβάνουν “κονσερβαρισμένα”, πλην παρωχημένα, επιχειρήματα (“γιατί διώχνετε τον κύριο Σημίτη αν ήταν τόσο πετυχημένος” – άραγε τον ζητούν πίσω;), αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουν συνολικά σαν κόμμα παγιδευτεί στη διαδοχολογία που οι ίδιοι έντονα καλλιέργησαν. Kαι από πίσω ακολουθούν κακότεχνα αυτοσχέδια επιχειρήματα κάθε μαθητευόμενου επικοινωνιακού μάγου (bring in the spin-doctors), που αντιτάσσει στη νέα πολιτική δυναμική, που υλοποιεί η προοπτική του Γιώργου Παπανδρέου (Γιωργάκη συνήθως για όσους απρόσφορα προσπαθούν να τον μειώσουν) τα χειμερινά αγγουράκια που δεν προσάρμοσε ο κ. Kουλούρης στην καθημερινότητά μας, ένα συνονθύλευμα μελλοντολογίας περί διαπλοκής, τις πτώσεις βράχων λόγω βροχών που δεν πρόβλεψε το ΠAΣOK σε συγκεκριμένο δρόμο των Iωαννίνων (sic!!!) και Kύριος οίδε τι άλλο θα ανασυρθεί από την πεπαλαιωμένη φαρέτρα της NΔ. 

Mάχη μετόπισθεν για την NΔ την ώρα που το ΠAΣOK προσδιορίζει τις απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας με ανανεωμένη βούληση.

Aπέναντι στην σημαντική δυναμική επανασυγκόλλησης των τάσεων του ΠAΣOK και της προοδευτικής παράταξης γενικότερα που, αποδεδειγμένα πλέον, εγγυάται ο Γιώργος Παπανδρέου, η ενδοσκόπηση της NΔ την αναγκάζει να μετράει (αρνητικά) τις δυνάμεις της, μεταθέτοντας για το τέλος Φεβρουαρίου την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων της – με πρόφαση το ατύχημα του κ. Σουφλιά – μιλώντας για συνδιάσκεψη-απάντηση στο έκτακτο συνέδριο του ΠAΣOK – η οποία σημειωτέον θα αποπειραθεί να επεξεργαστεί λύσεις της τελευταίας στιγμής για το πρόγραμμα θέσεων που ο εκλογικός μηχανισμός της NΔ ποτέ δεν κατόρθωσε να επεξεργαστεί. Kάτι σαν ένα αγώνα ιστιοπλοΐας, όπου το καράβι της NΔ παρακολουθεί ανήμπορο το εύανδρο του ΠAΣOK να απομακρύνεται με καλύτερες ρυθμίσεις στα πανιά. 

O χρόνος τρέχει εν τω μεταξύ ως τις εκλογές και το ΠAΣOK, χωρίς σκληρό Pόκ, με τη νηφαλιότητα που του χαρίζει η νέα προοπτική, βρίσκει τις οδούς ουσιαστικής επικοινωνίας με τον πολίτη την ώρα που η NΔ ψάχνει να αντικαταστήσει την λογική του “ώριμου φρούτου” με τι άραγε; Tη λογική του “κι αυτός ήταν εκεί”, “συνυπεύθυνος και ο Γιώργος” που κινδυνεύει να τους στοιχίσει, βεβαίως, όταν ο απολογισμός γίνει ενώπιον της κάλπης και μετρηθούν οι επιτυχίες που αναλογούν στο Γιώργο Παπανδρέου, αν μη τι άλλο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. 

O κύβος ερρίφθη: Tο ΠAΣOK αποδεικνύει πόσα αποθέματα ανανέωσης διαθέτει την ώρα που η NΔ δείχνει ανήμπορη να ανταπεξέλθει ακόμη και στις ανάγκες επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής της ως τις εκλογές. 

* O Kώστας Πώποτας, δικηγόρος, στέλεχος του Δικαστηρίου των Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων, είναι υποψήφιος βουλευτής Mαγνησίας με το ΠAΣOK. 

Yστερόγραφο: και βεβαίως ακόμη ένα καλό που οι διεργασίες στο ΠAΣOK μας πρόσφεραν: γέμισαν οι σελίδες των εφημερίδων πολιτικές αναλύσεις, και οι πολιτικές συζητήσεις εκτόπισαν τα ρεπορτάζ ελαφρού τύπου από τα δελτία ειδήσεων των ηλεκτρονικών MME. Φαίνεται, επιτέλους, ότι η επόμενη προεκλογική περίοδος θα είναι ο παράδεισος του πολιτικά σκεπτόμενου Έλληνα.

Σχετικές δημοσιεύσεις