περί εμού

Για ποια Ευρώπη; Για μια Ευρώπη!

Επιστολές: 2019-05-12 – 20:15:57 Του Κώστα Πώποτα Τα παλιά τα χρόνια, όταν υπήρχαν βασιλείς που έκαναν ό,τι ήθελαν και είχαν γιους πρίγκιπες, επιστράτευαν ένα νεαρό αγόρι στην ηλικία του πρίγκιπα, το whipping boy, το οποίο ανετρέφετο σε εγγύτητα με τον πρίγκιπα και το οποίο ήτο επιφορτισμένο με το καθήκον να δέχεται τις σωματικές τιμωρίες σε περίπτωση που ο πρίγκηψ ατακτούσε. Θεωρητικώς η λογική πίσω από αυτό ήτο ότι ο πρίγκηψ θα ενοχοποιήσει εαυτόν για την άδικη τιμωρία που υφίστατο ο κατά τεκμήριο φίλος του και θα πάψει να ατακτεί –…

Περισσότερα

Η κρίση των συλλογικών δράσεων

Είναι παράδοξο που τιτλοφορώ έτσι αυτό το άρθρο. Γιατί αυτομάτως και σε αντίδραση όσοι διαβάσουν τον τίτλο θα σκεφτούν: ποια κρίση; Εδώ έχουμε δει κίτρινα γιλέκα, αγανακτισμένους, δεν πληρώνω, αραβική άνοιξη, κινήματα εναντίον του εμβολιασμού. Και είναι για αυτό τον λόγο που γράφω το άρθρο τελικά, για να διαφοροποιήσω μεταξύ διαφορετικών μορφών συλλογικής δράσης: διότι οι παραδοσιακές συλλογικότητες, κόμματα, συνδικάτα και γενικότερα συλλογικότητες που συσπείρωναν μέλη στην κατεύθυνση λήψης αποφάσεων δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης πλέον, καθώς η αξιοπιστία τους έχει τρωθεί από την κριτική διαφόρων κύκλων, ενώ νέες μορφές συλλογικής…

Περισσότερα

Η ηθική δύναμη της δημοσιογραφίας

δημοσίευση στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ, 11/4/2019 Του Κώστα Πώποτα* Θα είδατε φαντάζομαι την τελευταία ενημέρωση σχετικά με την διαγραφή 2600 λογαριασμών στο Facebook με έδρα σε Ρωσία, Ιράν, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο,  μετά τη διαπίστωση ότι χειραγωγούσαν τη δημόσια γνώμη η ψευδολογούσαν ενσυνείδητα. Και οι αριθμοί αυτοί πολλαπλασιάζονται όταν μιλάμε για σελίδες ή ομάδες, για παράδειγμα οι μόλις 64 ρώσικοι λογαριασμοί αναπτύσσονταν σε 86 σελίδες και 1757 ομάδες του Facebook και Instagram. Φαινόμενα που εκκολάφθηκαν στην εποχή του Ιντερνετ, και υποκρύπτουν όχι βεβαίως  την αγάπη για την αλήθεια και την ενημέρωση,…

Περισσότερα

Αι Ειδοί του Μαρτίου

Του Κώστα Πώποτα* But ’tis a common proof that lowliness is young ambition’s ladder, whereto the climber upward turns his face. But when he once attains the upmost round, he then unto the ladder turns his back, looks in the clouds, scorning the base degrees by which he did ascend. (Αλλά είναι παγκοίνως γνωστό ότι η ταπεινοφροσύνη είναι η σκάλα ανέλιξης της νεαρής φιλοδοξίας,  προς την οποία  ο ανερχόμενος κρατά στραμμένο  το πρόσωπο του κατευθυνόμενος προς τα πάνω. Μόλις όμως φτάσει  στο πάνω πλάτωμα, γυρνά την πλάτη του στη σκάλα…

Περισσότερα

Η μέση γη της Σοσιαλδημοκρατίας

Του Κώστα Πώποτα* (εφιστάται η προσοχή του αναγνώστη στις αναφορές που παραπέμπουν στην εποποιία του Βασιλιά των δακτυλιδιών) Την Σοσιαλδημοκρατία τελικά πολλοί εμίσησαν, τον χώρο της ουδείς. Υπάρχουν διάφορες οπτικές γωνίες για να θεωρήσει κανείς την σοσιαλδημοκρατία. Μία είναι αυτή της τρίτης διεθνούς: η Σοσιαλδημοκρατία πρόδωσε το λαϊκό κίνημα, πρέπει να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Αυτή η οπτική πάει μας τέλειωσε, την έχει καταπιεί ο βόρβορος της ιστορίας. Μια άλλη, σύγχρονη, θέλει την Σοσιαλδημοκρατία αντικείμενο πολιτικού πόθου. Κάτι τέτοιο εκδηλώνει η σημερινή συνάθροιση της «Γέφυρας» της πολιτικής κίνησης που επιθυμεί…

Περισσότερα

… δεν είμαστε δα και χθεσινοί…😁

https://web.archive.org/web/20130227042818/http://txt.gr/popotas/index.php καθότι και στο ιντερνετ εμπλεκόμαστε από το 1999, και domain names έχουμε κατοχυρωμένα από το 1996, blogs γράφουμε από το 2000, sites έχουμε απο το 1996 και πολιτική ιστοσελίδα απο το 2003!

Περισσότερα

Μακεδονία ή Μακεδονίες

Για να δημοσιοποιήσω εν μέρει τα ταξιδιωτικά μου ενθυμήματα θα πάω πίσω 35 χρόνια, έναν Σεπτέμβριο κατά τον οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο δημοτικό σχολείο. Επιστρέφοντας λοιπόν από συνεδριακό τουρισμό στην Γαλλία, που λόγω ελλείψεως πόρων έγινε οδικώς, διέσχιζα την Γιουγκοσλαυία. Η Γιουγκοσλαυία τότε δεν είχε εσωτερικά σύνορα. Περνούσες από την Σλοβενία στην Κροατία και την Σερβία χωρίς ελέγχους, αν εξαιρέσει κανείς τα πολλαπλά διόδια (των οποίων το κόστος ήταν απρόβλεπτο καθώς ο πληθωρισμός έτρεχε κατά δεκάδες μονάδες στη διάρκεια μιας μόνης μέρας). Αντίθετα…

Περισσότερα

Πρέσπες όπως Brexit

Τα περίεργα παιχνίδια της Ιστορίας έφεραν δύο Κοινοβούλια, το Βρετανικό και το Ελληνικό, να συνέρχονται σήμερα ταυτόχρονα ως συνέπεια δύο εξίσου διχαστικών ζητημάτων. Το πρώτο θα συνεδριάσει επί δίωρο και θα ψηφίσει επί της συμφωνίας εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά από το δράμα του άστοχου δημοψηφίσματος που προκάλεσε την παραίτηση ευθιξίας του Κάμερον. Αν η πρόταση της συντηρητικής κυβέρνησης δεν γίνει δεκτή, τότε ο αρχηγός των εργατικών θα θέσει θέμα δυσπιστίας με πρόθεση πρόκλησης πρόωρων εκλογών εκμεταλλευόμενος την εξαίρεση μη σχηματισμού εναλλακτικής κυβέρνησης που υπάρχει στην…

Περισσότερα