Η κρίση, το Μεσογειακό Χωριό, η προσαρμοστικότητα Ημερομηνία καταχώρησης Thursday, December 25 @ 16:05:51 EET από cpop |
Δημοσιεύτηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Βόλου στις 26/11/2008
Ο φάκελος υποψηφιότητας του Λονδίνου για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 προέβλεπε ένα κόστος περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων λιρών. Πριν από λίγους μήνες ο προϋπολογισμός προσαρμόστηκε στο ύψος των 9.325 δισ. λιρών. Αυτό είναι σχετικά εύκολο να το διαπιστώσεις, διότι με μια απλή έρευνα στο Ιντερνετ ή προσφυγή στην ιστοσελίδα της οργανωτικής επιτροπής βρίσκεις όλα τα στοιχεία που επιθυμείς με πλήρη διαφάνεια!
Αντίθετα πασχίζω εδώ και μέρες να βρω τις αντιστοιχίες για τους Μεσογειακούς του 2013 – τη σελίδα της επιτροπής διεκδίκησης (www.2013volos.gr) τη χάσαμε. Στη σύγχρονη εποχή δεν θα έπρεπε να χρειάζεται δημοσιογραφική έρευνα για να βρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, ως απλός πολίτης, βρε αδελφέ. Ίσως κάποτε να γίνει αντιληπτό ότι η αληθής ηλεκτρονική διακυβέρνηση ξεκινά από το να δίνεις τις πληροφορίες στους πολίτες.
Γιατί όμως αυτή η εισαγωγή; Διότι η κρίση κτυπά και τις αθλητικές διοργανώσεις και οι εχέφρονες και έμπειροι πολιτικοί διαγιγνώσκουν έγκαιρα τα προβλήματα.
Στο Λονδίνο λοιπόν που το Ολυμπιακό Χωριό, προϋπολογισμού 1,8 δισ., αποτελεί πλέον αντικείμενο προβληματισμού. Το σχέδιο για τους Ολυμπιακούς στη γηραιά Αλβιόνα προέβλεπε αρχικά την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών (εταιρίας αυστραλιανών συμφερόντων) για την παραχώρηση οικοπέδων προς κατασκευή των ξενώνων με πρόθεση μεταπώλησής τους μετά το τέλος των αγώνων. Οι ξενώνες σημειωτέον έχουν προγραμματιστεί να βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση με τα πόδια από τα κύρια αθλητικά κέντρα. Στο συνολικό κόστος βεβαίως θα προστεθεί ένα επιπλέον κόστος 3,5 δισ. λιρών για να μετατραπούν οι χώροι φιλοξενίας αθλητών σε οικιστικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα υπήρχε σχεδιασμός για προσωρινές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αποξηλωνόντουσαν στη συνέχεια. Η κρίση βεβαίως δεν άφησε αλώβητη τη διάσταση αυτή των Ολυμπιακών. Το Ολυμπιακό Χωριό ήδη υπέστη περιορισμό από 4.000 σε 3.000 δωμάτια, το βρετανικό δημόσιο αναγκάστηκε να ξεκινήσει τα έργα τον περασμένο Ιούνιο με μια πρώτη πίστωση 170 εκ. λιρών, το τμήμα των προσωρινών εγκαταστάσεων εγκαταλείπεται και η εξέλιξη των έργων θα γίνεται με σταδιακή αποπληρωμή κατόπιν παραλαβής παραδοτέων, ενώ τελικά μετατέθηκε για το 2009 η κάλυψη των πιστώσεων από το δημόσιο κατόπιν των δυσχερειών προσφυγής σε δανεισμό.
Το κλίμα είναι τέτοιο που πλέον οι αγγλικές εφημερίδες υπενθυμίζουν τους προηγούμενους αγώνες που διοργάνωσε το Λονδίνο το 1948, οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί «Ολυμπιακοί λιτότητας» λόγω των ελάχιστων που διατέθηκαν, δεδομένης της στενότητας μετά την έξοδο από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Διότι η κρίση δεν επηρεάζει πλέον μόνο το Ολυμπιακό Χωριό αλλά και τον συνολικό προϋπολογισμό των αγώνων, ο οποίος φαίνεται ότι θα υποστεί πολλές περικοπές.
Στην ίδια κατάσταση διαπιστώνεται ότι βρίσκεται και η οργάνωση των χειμερινών αγώνων του Βανκούβερ το 2010 αλλά ακόμη και το κάπως πιο μακρινό Σότσι της Ρωσίας, το οποίο θα φιλοξενήσει τους χειμερινούς το 2014 με συνολικό προϋπολογισμό 12 δισ. δολαρίων.
Για να μπω λοιπόν στο προκείμενο, εγώ που με όλους τους άλλους θριαμβολόγησα για την ανάθεση της οργάνωσης των Μεσογειακών στην πόλη, νιώθω την ανάγκη να καλέσω σε μια ορθολογικότερη προσέγγιση, προσαρμοσμένη στην κρίση που αναμένεται να εξελιχθεί στη διάρκεια προετοιμασίας των αγώνων. Επειδή μάλιστα βλέπω να συνεχίζεται αμέριμνα η συζήτηση για την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού, χωρίς να λαμβάνεται διόλου υπόψη η νέα πραγματικότητα, πιστεύω ότι επιβάλλεται να μην εξωθηθεί μια ανάθεση κατασκευής τώρα, ιδίως ενόψει του ότι υπάρχουν αληθείς δυσκολίες να εντοπιστεί κατάλληλος χώρος κατασκευής που να μην επιβαρύνει με επιπλέον κόστος μεταφοράς την οργάνωση των αγώνων. Άλλωστε από στηλών του «Τ» ο Κ42 πρότεινε τη λύση της πλωτής φιλοξενίας των αθλητών. Αυτή η εναλλακτική λύση θα πρέπει να αξιολογηθεί εγκαίρως, ώστε να διαπιστωθεί αν συγκριτικά προσφέρει και φθηνότερη και καταλληλότερη λύση. Εν πάση περιπτώσει οφείλει η οργανωτική επιτροπή στον Έλληνα φορολογούμενο την επαναξιολόγηση του κόστους (ούτως ή άλλως βεβαίως έχω την πεποίθηση ότι στα οικονομικά επιτελεία της Οργανωτικής Επιτροπής, όπου και αν βρίσκεται αυτή και όπου και αν έχει απιθώσει την ιστοσελίδα της, ήδη έχει σημάνει συναγερμός για την επάρκεια της οικονομικής στήριξης των αγώνων). Αντίστοιχα νομίζω ότι επιβάλλεται να προσαρμοστεί και κάθε στρατηγικό σχέδιο γύρω από λιγότερο φιλόδοξους στόχους, που να επικεντρώνουν πλέον αποκλειστικά στην επιτυχία των Μεσογειακών.
ΥΓ. άσχετο: σαν να κοντεύει η συγκυβέρνηση χωρίς εκλογές, ωρέ αδέλφια!