Ξενυχτώντας για τον Ομπάμα


Ημερομηνία καταχώρησης Thursday, December 25 @ 16:01:57 EET από cpop
Ξενυχτώντας για τον Ομπάμα

Δημοσιεύτηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Βόλου στις 6/11/2008
http://www.taxydromos.com/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001001&nodeId=2&articleId=13422



Εκατομμύρια ξενυχτήσαμε, περιμένοντας να επιβεβαιωθεί η εκλογή του Ομπάμα. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη 80% του πληθυσμού ήθελε να συμμετάσχει δια ζώσης στην πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία, που επιφύλαξε η χτεσινή νύχτα (βέβαια μόνο στην Ελλάδα άρχισαν τα κανάλια να μεταδίδουν αφιερώματα ήδη από τις 10 το βράδυ, πέντε ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες στην Αμερική).

Ο ενθουσιασμός όμως δεν ήταν μόνο ευρωπαϊκή υπόθεση. Στην ίδια την Αμερική ήταν πρωτοφανής η συμμετοχή στην ψηφοφορία, και κυρίως η γενίκευση της προκαταβολικής ψηφοφορίας, που επιτράπηκε στις 32 από τις 50 πολιτείες. Από την Πέμπτη ήδη ουρές Αμερικανών είχαν πάρει θέση στα εκλογικά τμήματα και οι δημοσκόποι τραβούσαν τα μαλλιά τους για να βρουν αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Η ιστορία μας όφειλε αυτή την εμπειρία. Να δούμε ένα χαρισματικό νέο, μιγάδα, βέβαιο για την ικανότητά του να στρατευθεί στην αλλαγή της αμερικανικής φυσιογνωμίας να εκλέγεται ως 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στη διαδρομή προς τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα έδειξε εκπληκτικές δεξιότητες. Κατά πρώτο στρατηγικές ικανότητες, που του επέτρεψαν να οργανώσει μια πολύ αποτελεσματική εκστρατεία και να εμπνεύσει εκατομμύρια κόσμου, που τον στήριξαν και οικονομικά αλλά και με προσωπική εργασία. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα ήταν τόσο η χρήση του διαδικτύου, αλλά και μιας στρατιάς οπαδών που πόρτα-πόρτα διεκδικούσαν και την τελευταία ψήφο. Αλλά και μια εκπληκτική ωριμότητα, που του επέτρεψε να μην παρασύρεται σε κοκορομαχίες

Ήταν τόσο πρωτοφανής η συμπεριφορά αυτή του εκλογικού σώματος, που ακόμη και οι δημοσκόποι έχασαν, όπως λέγαμε, τον μπούσουλα. Ας κατηγορήθηκε ο Ομπάμα για ασάφεια θέσεων. Ο κόσμος συντάχθηκε μαζί του στην ελπίδα για αλλαγή και του χρησίμευσε ως ανεμοδείκτης προς την κατεύθυνση που απαιτούσαν οι τωρινοί καιροί. Και ακύρωσε και τα φαινόμενα Μπάιντεν και Ντιούι αλλά και την καθιερωμένη αδιαφορία των Αμερικανών για την εκλογές, με μια μαζική συμμετοχή. Την παραμονή των εκλογών μόνο 5% των ψηφοφόρων, μικρότερο από τη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, ήταν αναποφάσιστοι.

Όπως βεβαίως αναπάντεχο ήταν το ότι οι Αμερικανοί κατέκλυσαν τους δρόμους για να γιορτάσουν τη νίκη και την αλλαγή. Περίπου όπως παλιότερα στην Ευρώπη γιόρτασαν οι διάφοροι λαοί την κατάλυση των δικτατοριών, την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Που σημαίνει ότι η περίοδος Μπους βιώθηκε με αντίστοιχο τρόπο.

Τι περιμένει κανείς από το νέο πρόεδρο. Πρώτα πρώτα οι Αμερικανοί πολύ περισσότερο από μας περιμένουν μια γενναιότερη κοινωνική προστασία, σε μια χώρα που η κοινωνική ασφάλιση είναι εξαίρεση και κοστίζει ακριβά. Ακόμη ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, που δεν θα απαλλάσσει μόνο τους πλουσιότερους. Μια ανασχεδιασμένη παγκοσμιοποίηση που δεν θα απομυζά τα μικρότερα κράτη. Μια δηλωμένη υποστήριξη στα ζητήματα περιβάλλοντος.

Κυρίως όμως η εκλογή αυτή σηματοδοτεί μια –οριστική ελπίζουμε– ρήξη της Αμερικής με τις πολιτικές που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και στροφή από το ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής Μπους.

Σχετικές δημοσιεύσεις