Ημερομηνία καταχώρησης Sunday, September 09 @ 00:00:00 EEST από cpop |
δημοσιεύτηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Βόλου στις 9/9/2009
http://www.taxydromos.com/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001001&nodeId=2&articleId=5719
Ενας νέος όρος πρέπει να προστεθεί στην ελληνική πολιτική ορολογία: “χαμένη αυτοδυναμία”. Τουλάχιστο αυτό υποδεικνύει το d(εν)bate της περασμένης Τετάρτης.
Αυτός ο όρος συμπυκνώνει προφανώς τις αγωνίες του πρωθυπουργού – την αγωνία του προέδρου της ΝΔ προέβαλε άλλωστε και ο υφυπουργός κ. Καλός στις μεταντιμπεικές αναλύσεις -και ερμηνεύει βεβαίως εκ των υστέρων την σπουδή του να σύρει τη χώρα σε εσπευσμένες εκλογές κατά παράβαση της συνταγματικής επιταγής για την εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση. Είναι σαφές πλέον ότι ο κ. Καραμανλής είχε αναγνώσει στα καλοκαιρινά γκάλοπ την αδυναμία του να διατηρήσει ως τον Φεβρουάριο πιστή την πλειοψηφία των ψηφοφόρων και αναγκάστηκε να προβεί στην ύστατη πράξη πολιτικού τζόγου, να τα παίξει “όλα για όλα”, προβάλλοντας ως αιτιολογία ακριβώς αυτό που του έλλειπε: την ανάγκη αυτοδυναμίας (ισχυρής εντολής, όπως το έντυσε φραστικά τότε) προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Βοηθούσης και της εθνικής καταστροφής προφανώς η αυτοδυναμία αυτή εξανεμίστηκε ήδη.
Είναι κατανοητό να καταλαμβάνεται ο πρωθυπουργός από την ψύχωση της απώλειας της αυτοδυναμίας. Ο εφιάλτης της κρυφής αποχώρησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ι, υπό το ψευδώνυμο Τριανταφυλλίδης μετά την απώλεια των εκλογών του 1963 είναι πολύ κοντινό στον πρωθυπουργό παράδειγμα. Και είναι πασιφανές, γιατί προβάλλουν τα τηλεπαραθυρούμενα κυβερνητικά στελέχη τις ερινύες της περιόδου του 1989, την οποία χαρακτηρίζουν ως ανώμαλη (αν και το σύνολο του ελληνικού λαού θα συμφωνήσει ότι όντως ανώμαλη ήταν η περίοδος που προηγήθηκε των εκλογών του 1989 και ότι γι αυτό δεν έφταιγε ούτε το σύνταγμα ούτε ο εκλογικός νόμος). Σείει λοιπόν ο πρόεδρος της ΝΔ ως μπαμπούλα το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογικών αναμετρήσεων, ως να μην είναι υπεύθυνος για την δημιουργία αυτού του ενδεχομένου. Και επιπλέον – κατά παρερμηνεία του Συντάγματος – έθεσε στο ντιμπέιτ και το κλασσικό δίλημμα: “ή αυτοδυναμία της ΝΔ ή εκλογές”. Ωσεί το Σύνταγμα της Ελλάδος να μας προσδιόριζε συγκεκριμένα ότι αν δεν μπορεί να αναλάβει αυτή ταύτη η ΝΔ τον σχηματισμό κυβέρνησης, τότε αυτομάτως επαναλαμβάνονται οι εκλογές.
Τι λέει όμως όντως το άρθρο 37 του Συντάγματος; Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στους αρχηγούς των κομμάτων μέχρι και το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη, διερευνητικές εντολές διαρκείας τριών ημερών διαδοχικά και στο βαθμό που η προηγούμενη παραμένει ατελέσφορη, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Άρα λοιπόν, αν αδυνατεί η ΝΔ – αν υποτεθεί ότι θα διαθέτει στις 17 Σεπτεμβρίου τη σχετική πλειοψηφία – ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παράσχει εντολή και στο δεύτερο και ενδεχόμενα και στο τρίτο κόμμα.
Η διενέργεια λοιπόν εκλογών δεν είναι τόσο σίγουρη, όσο απειλητικά την προέβαλε ο πρωθυπουργός. Διότι επιπλέον ακόμη και αν οι τρεις πρώτες διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς όλων των κομμάτων για να διαπιστώσει με δική του ευθύνη, αν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού Οικουμενικής κυβέρνησης.
Άπαξ και σχηματισθεί κυβέρνηση, ενεργοποιείται η εγγύηση του άρθρου 41 παράγραφος 4 του Συντάγματος ότι η Βουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης αποκλείεται να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός αν προκύψει ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο δεν αναμένεται έως το 2010, διότι ακόμη και σε περίπτωση απαλλαγής της Κυβέρνησης λόγω παραίτησης ή άρσης της εμπιστοσύνης προς την τελευταία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να ενεργοποιήσει – σύμφωνα με το άρθρο 38 του Συντάγματος, νέες διερευνητικές εντολές.
Το δίλημμα λοιπόν “αυτοδυναμία ή νέες εκλογές” παύει να ακούγεται εξίσου απειλητικό με το διαβόητο “Καραμανλής ή τανκς” – το οποίο για να είμαστε ακριβοδίκαιοι – αντίθετα με το παρόν – δεν το προέβαλε ο ίδιος γηραιός Καραμανλής αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης για λόγους που τ