Συνέντευξη στην εφημερίδα ”Θεσσαλία” – 16.11.2003 Ημερομηνία καταχώρησης Tuesday, December 09 @ 00:00:00 EET από cpop |
>συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Θεσσαλία” με επιμέλεια του Αντώνη Φωκίδη στις 16 Νοεμβρίου 2003:
1. Γιατί ένας νομικός – υπάλληλος Διοίκησης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, επιθυμεί να είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία; Τι περισσότερο έχει να προσφέρει μια τέτοια υποψηφιότητα από άλλες πόσο μάλλον από τους νυν βουλευτές.
Για τους ίδιους λόγους που κάθε άλλος πολίτης νομιμοποιείται να το κάνει αλλά και γιατί γαλουχήθηκα σε ένα περιβάλλον όπου η πολιτική εθεωρείτο η ευγενέστερη ανθρώπινη ενασχόληση. Σε συνθήκες κρίσιμες όπως αναμφίβολα είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση επανέρχεται η πρόθεση να αποδώσεις – με κόστος έστω – στην κοινωνία ένα μικρό μέρος του ωφελήματος το οποίο είχες την τύχη να αντλήσεις, αλλά και να αποδείξεις έμπρακτα ότι ο χώρος που σε εξέθρεψε συνεχίζει να είναι δημιουργικός σε ιδέες και πολιτικές.
Η βελτιστοποίηση της συγκρότησης ομάδων (team building) – και οι εκλογικοί συνδυασμοί είναι ομάδες – απαιτεί να απαρτίζεται το σύνολο από άτομα με διαφορετικές δεξιότητες. Μόνο έτσι είναι εφικτό να επωφελούνται εκείνοι στους οποίους απευθύνεται η δράση της ομάδας από το άθροισμα των ταλέντων των επιμέρους ατόμων. (Η πρόταση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει, ειρήσθω εν παρόδω, ότι σε κάθε περίπτωση το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ θα έχει την μέγιστη κοινωνική απήχηση). Από την πλευρά μου δεν ξέρω αν προτείνω κάτι περισσότερο αλλά σίγουρα προβάλλω κάτι διαφορετικό. Νομίζω ειδικά ότι η πολύχρονη ευρωπαϊκή μου εμπειρία επιτρέπει να προσφέρω στην παράταξή μου αλλά και στον κόσμο της Μαγνησίας ερμηνείες των τοπικών προβλημάτων με αναφορές σε διαστάσεις ευρύτερες από την τοπική οπτική – πέρα από μια βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών μηχανισμών και των αρχών οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης. Έχω ακόμη κάθε πρόθεση να υπενθυμίζω με έμφαση στοιχεία της πολιτικής παράδοσης την οποία θεωρώ ότι συνεχίζω, όπως η κοινωνική κριτική, το ενδιαφέρον για τα αγροτικά ζητήματα, η κριτική της εξουσίας – και τα οποία ίσως να παραμελήθηκαν εσχάτως- όπως επίσης να εξασκώ την όποια επικοινωνιακή δεινότητα μου κληροδότησαν οι οικογενειακές καταβολές. Τέλος η ενεργή εμπλοκή μου σε διεθνές επίπεδο με μοντέρνες εκφάνσεις κοινωνικού προβληματισμού (νέες τεχνολογίες και δίκαιο, διακυβέρνηση του Ιντερνετ, πολυπλοκότητα και κοινωνικός χώρος) μου δίνουν ένα προβάδισμα για την προετοιμασία της κοινωνίας σε μελλοντικές μετεξελίξεις. Αυτή είναι κατά την άποψή μου η προστιθέμενη αξία την οποία προτείνω, όχι βεβαίως απέναντι στους συνυποψηφίους μου του ΠΑΣΟΚ αλλά βεβαίως και κυρίως απέναντι στους ανθυποψηφίους μου των άλλων συνδυασμών.
2. Νέα πρόσωπα, άφθαρτα πολιτικά (αλλά «άκαπνα» σε αγώνες όπως τονίζουν άλλοι υποψήφιοι), με γνωστά επώνυμα στην τοπική κοινωνία, θα κάνουν τη διαφορά στις εκλογές του 2004; Και στο ψηφοδέλτιο του 2000, είχαμε τέτοιες περιπτώσεις αλλά δεν ευδοκίμησαν. Είναι πιο ώριμες σήμερα οι συνθήκες για νέα πρόσωπα στη Βουλή;
Αμφιβάλλω καταρχή ότι η κριτική του ακάπνου μου απευθύνεται, υποθέτω μάλλον ότι κατά την μεταφορά το μήνυμα απώλεσε μέρος από την ακρίβειά του και κατ’αυτό δεν επιθυμώ να απαντήσω στο πλαίσιο αντιπαράθεσης με άλλους υποψηφίους. Θα απαντήσω όμως το ζήτημα ως ερώτημα δικό σας. Άκαπνος δεν μπορεί να είναι κάποιος που πολιτικοποιήθηκε ενωρίς, που ανέπτυξε δράση στο μαθητικό κίνημα, στους φοιτητικούς συλλόγους και στις πολιτικές νεολαίες μετά την μεταπολίτευση, ούτε βεβαίως κάποιος που εξελέγη επανειλημμένως και πρώτος σε ψήφους εκπρόσωπος του – πολυεθνικού – προσωπικού του Δικαστηρίου των ΕΚ, που θήτευσε ως ο πρώτος έλληνας πρόεδρος της επιτροπής προσωπικού, και επιφυλάσσομαι να αναφερθώ ίσως αργότερα στην όλη κοινωνική μου δράση. Ενδεχομένως τα στοιχεία αυτά να κάνουν την διαφορά στις εκλογές του 2004. Πέρα από την έλλειψη φθοράς, επιμένω βεβαίως ότι δεν είναι απλά και μόνο το επώνυμό μου και η ιστορία που το συνοδεύει αυτό που προδιαγράφει μια τουλάχιστο ευπρόσωπη παρουσία, πιστεύω ότι επιπλέον έχω αποδείξει τις όποιες ικανότητές μου μέσα από απόλυτα αξιοκρατικούς μηχανισμούς σε διεθνή χώρο όπου το οικογενειακό όνομα δεν ήταν αναγνωρίσιμο. Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις με προηγούμενες υποψηφιότητες, αλλά η περίπτωση του 2000 δεν είναι πρόκριμα για το πως οι ψηφοφόροι θα αποκριθούν στην τωρινή εκλογική πρόταση, πολλώ μάλλον πού ενωρίτερα αντίστοιχες υποψηφιότητες έτυχαν της προτίμησης των ψηφοφόρων και συνεχίζουν ευδοκίμως να υπηρετούν την πολιτική.
Θεωρώ επίσης ότι είναι σημαντικό για κάθε συνδυασμό να ενσωματώνει στοιχεία ανανέωσης και να εμπιστεύεται στους ψηφοφόρους την επιλογή των μελλοντικών πολιτικών μέσα από τα πρόσωπα που τους εκφράζουν καλύτερα.
Όσο για την ωρίμανση των συνθηκών εναλλαγής προσώπων, ευτυχώς, η Βουλή των Ελλήνων είναι ένας ζωντανός οργανισμός και η ανανέωσή της δεν γίνεται αποκλειστικά με το ρυθμό της βιολογικής γήρανσης και φυσικού τέλους των βουλευτών.
3. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ σας συμπεριέλαβε στην λίστα των … υποψηφίων υποψηφίων βουλευτών αλλά τις τελικές αποφάσεις θα πάρει το κόμμα σε κεντρικό επίπεδο. Τι σημαίνει για εσάς μια οριστική απόφαση του Ε.Γ. για συμμετοχή σας ή όχι στο συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ;
Ήδη αυτή καθαυτή η επιλογή του προσώπου μου από τη ΝΕ με τιμά ιδιαιτέρως. Επέλεξα συνειδητά και από την αρχή να εμπιστευτώ αποκλειστικά τα θεσπισμένα όργανα του κινήματος και η κίνησή μου αυτή ενέχει την υποχρέωση να σεβαστώ τις αποφάσεις όπως έλθουν. Κύριος στόχος μου ήταν και είναι η ενίσχυση της παρουσίας του κόμματος και είναι λογικό οι προσωπικές φιλοδοξίες και εκτιμήσεις να δίνουν το προβάδισμα στο γενικότερο συμφέρον. Η θετική απήχηση της οποίας γίνομαι αποδέκτης αποτελεί μια πρώτη ικανοποίηση. Επειδή βεβαίως έχω εμπιστοσύνη στην πείρα και την κρίση των συντρόφων που συμμετέχουν στα αρμόδια όργανα έχω προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα.
Μια θετική για την υποψηφιότητά μου εκτίμηση θα μου επιτρέψει να δημοσιοποιήσω μια σοβαρή προετοιμασία που έχω κάνει για τις θέσεις και τις δράσεις που έχω κατά νου να αναλάβω με γνώμονα το συμφέρον της Μαγνησίας.
Μια αρνητική έκβαση, όσο και αν θα μπορούσα υποκειμενικά να θεωρήσω ότι θα αποτελούσε έλλειμμα για την τοπική παρουσία του κόμματος, δεν θα αφαιρούσε κάτι από την υποστήριξή μου. Έχω ευτυχώς την πολυτέλεια να μπορώ ανά πάσα στιγμή να συνεχίσω μια επιτυχημένη σταδιοδρομία από το σημείο που την άφησα, χωρίς να επιτρέψω στον εαυτό μου να καταφύγει σε μικρότητες.
4. Το πολιτικό κλίμα, η μείωση των βουλευτικών εδρών στη Μαγνησία από έξι σε πέντε, η μονοσταυρία κ.α., κάνουν πιο δύσκολη και συναρπαστική την εκλογική μάχη στη Μαγνησία; Ποιος είναι ο στόχος σας εάν πάρετε το χρίσμα του υποψηφίου; Εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τρεις έδρες, πιστεύετε πως θα είστε στην τριάδα; Εάν κερδίσει δύο έδρες;
Όντως το αποτέλεσμα της τελευταίας απογραφής και οι συνέπειες που αναφέρατε επαναπροσδιορίζουν το εκλογικό σκηνικό. Ουδέν κακόν αμιγές καλού βεβαίως: η μονοσταυρία καταγράφει κατ’εμέ εντιμότερα την εκλογική αναγνώριση του κάθε υποψηφίου. Περισσότερο όμως από αυτό το χαρακτηριστικό αξιολογώ ως θετική τη συνεισφορά της πρόσφατης εκλογικής νομοθεσίας και ειδικά του νόμου 3023/2002 ο οποίος εισάγει περιορισμούς στις δαπάνες των υποψηφίων, εξορθολογίζει το πλαίσιο και επιβάλλει ηπιότερες συνθήκες διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας στις οποίες ομολογώ ότι είμαι πλέον εξοικειωμένος. Πιστεύω ότι εκσυγχρονίζει τα πολιτικά ήθη, ότι δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης ισότητας για τους υποψηφίους που δεν διαθέτουν ισχυρή χρηματοδότηση και βεβαίως εγγυάται ένα περιβάλλον που σέβεται την νοημοσύνη των ψηφοφόρων.
Όσον αφορά τους προσωπικούς μου στόχους στην περίπτωση που θα εξασφαλίσω το χρίσμα, αποβλέπω στο να δημιουργήσω ένα ουσιαστικό κλίμα στο διάστημα που απομένει έως τις εκλογές που να αποδώσει αρκετά πιστά την πολιτική θεώρησή μου, στο να οργανώσω τη στράτευσή μου στην υπόθεση των εκλογών με συνετή χρήση σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας, χωρίς εξαλλοσύνη, σε μια εκστρατεία πλήρως εναρμονισμένη με τη στρατηγική του κόμματος, με κύριο μέλημα την αντικειμενική προβολή και συζήτηση των θέσεων και την ανάδειξη διαχρονικά των επιτευγμάτων του ΠΑΣΟΚ, με πλήρη, το τονίζω, σεβασμό στην εκλογική νομοθεσία.
Τέλος, για τα αποτελέσματα θα σας παραπέμψω στην κάλπη, είναι νομίζω για ένα υποψήφιο σκοπιμότερο να πολιτεύεται χωρίς την τυραννία των αριθμών