2004-02-15 Kώστας Πώποτας: «Διεύρυνση της επιρροής του ΠΑΣΟK και όχι αλλοίωση της φυσιογνωμίας του»
Ο κ. Kώστας Πώποτας, δικηγόρος και υπάλληλος της Ε.Ε., αποτελεί μια λαμπερή υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, και ταυτόχρονα μία νέα φωνή. Θεωρούμε ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε πως αντιλαμβάνεται και πως ερμηνεύει τις πρόσφατες εξελίξεις με τις «αμφιδιευρύνσεις» που ουσιαστικά σηματοδοτούν μια νέα εποχή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ταυτόχρονα στη συνέντευξη που ακολουθεί, τίθενται οι προβληματισμοί τόσο για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και για την Μαγνησία και την ανάπτυξή της .
– Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις και τις προσχωρήσεις στελεχών στα κόμματα μπορούμε να μιλήσουμε για το τέλος των ιδεολογιών;
Δεν νομίζω ότι η ελληνική πραγματικότητα θα προχωρήσει περισσότερο απ’ότι αντίστοιχες αναζητήσεις σε άλλες χώρες. Να θυμίσω τις εργασίες του ιδρύματος Σαιν-Σιμόν στην Γαλλία ήδη από το 1982 που δεν κατήργησε τις ιδεολογίες αλλά έφερε σε δημιουργική επαφή το σοσιαλισμό με τις φιλελεύθερες ιδέες, την θεωρία της κοινωνικής δικαιοσύνης του νομικού φιλοσόφου Ρόουλς, την σχολή των critical legal studies (με την οποία έχω και προσωπικά συνδεθεί) αλλά και την ελληνική πολιτική ιστορία που ανανέωνε σταδιακά την κεντροαριστερά με εισφορές από την φιλελεύθερη παράταξη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν φιλελεύθερος αλλά και μεταπολεμικά η Ένωση κέντρου συνετέθη με τη συμμετοχή των φιλελευθέρων. Σημειώνω ακόμη ότι το Βέλγιο και η Δανία διοικούνται από συνασπισμούς σοσιαλιστών/φιλελευθέρων. Καμία από τις παραπάνω αναφορές δεν απέκτεινε τις ιδεολογίες. Συμπεραίνω επομένως ότι ο Έλλην Φουκουγιάμα κινδυνεύει να παραμείνει ακόμη άνεργος ιδίως γιατί η προσχώρηση φιλελεύθερων στελεχών στο ΠΑΣΟK είναι άλλης κλίμακας, γίνεται με άλλους όρους και συνεπάγεται άλλα αποτελέσματα. Ο Γιώργος Παπανδρέου ηγείται της διευρυμένης προς δεξιά και αριστερά παράταξης από το κέντρο της. Η συμμετοχική δημοκρατία και η διευρυμένη δημοκρατική παράταξη που επαγγέλλεται ο Γιώργος Παπανδρέου διευρύνει την επιρροή του ΠΑΣΟK χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του ενώ ενσωματώνει τις προτάσεις φιλελεύθερων διανοητών με στόχο την κοινωνική αλληλεγγύη. Ανανεώνει κατά συνέπεια αντί να καταργεί τις ιδεολογίες και εμπλουτίζει την πολιτική.
– αν θεωρήσουμε ότι ισχύει η αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων ποιός κερδίζει και για ποιο από τα δύο κόμματα είναι ο αγώνας πιό εύκολος και γιατί; Το Πασοκ με Ανδριανόπουλο και Μάνο ή η ΝΔ με τον Παπαθεμελή;
Σε γνήσια πολιτικούς όρους ενόψει εκλογών μάλιστα, το ΠΑΣΟK θα βγεί σίγουρα κερδισμένο. Η ενσωμάτωση των Μάνου και Ανδριανόπουλου οριοθετεί το απώτατο όριο πέρα από το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει την δυνατότητα επέκτασης της επιρροής της και επίσης αποκαθιστά την επικοινωνία με ένα χώρο από τον οποίο παραδοσιακά αντλούσαν τα σοσιαλιστικά κόμματα. Η συνεργασία αυτή προβλέπεται φυσικά μακροχρόνια και συνιστά ένα επιπλέον κέρδος για το ΠΑΣΟK το οποίο απομονώνει την Νέα Δημοκρατία στην περιοχή των παραδοσιακά συντηρητικών κομμάτων (και δεν χρησιμοποιώ τον όρο υποτιμητικά αλλά πολιτικά). Η προσχώρηση όμως του κ. Παπαθεμελή μου φαίνεται πιο ασυνεπής καθώς γίνεται καθ’υπέρβαση ορίων με δεδομένη την πρόσφατη πολιτική τοποθέτησή του, η οποία καθόλου δεν γειτνίαζε με την ΝΔ. Ο αγώνας είναι επομένως πιο εύκολος για το ΠΑΣΟK
– Ο κ. Xριστοδουλάκης έβαλε στο παρελθόν κατά του κ. Μάνου για την οικονομική πολιτική. Πώς κατά συνέπεια θα συνεργασθεί μαζί του στα οικονομικά θέματα.
Η επιρροή του κ. Μάνου στα οικονομικά θέματα δεν είναι απαραίτητη προûπόθεση της συνεργασίας. Το ΠΑΣΟK έχει διαμορφώσει τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής του από μακρού χρόνου και επίσης τις έχει δοκιμάσει με επιτυχία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η συμβουλευτική ενδεχόμενα συμβολή του κ. Μάνου σε ένα τέτοιο προδιαγεγραμμένο πλαίσιο και δη στο εσωτερικό μιας παράταξης συνεισφέρει στη ζύμωση των ιδεών, αλλά δεν πρόκειται βεβαίως να δημιουργήσει συγκρούσεις και μάλιστα δημόσιες.
-Στην πορεία εσωτερικών αλλαγών του ΠΑΣΟK, πολλές δύσκολες αποφάσεις του Kώστα Σημίτη στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού περνούν σε δεύτερη μοίρα – όπως για παράδειγμα δείχνει η επανένταξη του Kώστα Λαλιώτη μετά την αποπομπή του. Μετακινούμεθα λοιπόν από το εκσυγχρονισμό στην αλλαγή προφίλ;
Δεν υπάρχει ασυνέχεια στις αλλαγές που βιώνει το ΠΑΣΟK. Από τη φύση του ενσωματώνει την ιδέα της ανανέωσης που στην παρούσα φάση ενσαρκώνει ο Γιώργος Παπανδρέου και ο εκσυγχρονισμός δεν παύει να αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικά στάδια εξέλιξης του χώρου. Είναι σαφές ότι μετά την απόφαση του Kώστα Σημίτη να μην συνεχίσει στην προεδρία του κόμματος το ΠΑΣΟK εστίασε καταρχή στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου και στην διαπίστωση της δημοτικότητάς του. Απομένει τώρα η συνέχεια που είναι η ανανέωση και ανασύνθεση του κορμού της παράταξης.
– Το ΠΑΣΟK μίλησε για συμμετοχική δημοκρατία, ζήτησε ευρεία ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου, γιατί λοιπόν περιέλαβε τους Μάνο/Ανδριανόπουλο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και δεν προτίμησε να εκτεθούν στην κρίση του ψηφοφόρου σε κάποια περιφέρεια.
καταρχή για λόγους συμβολικούς αλλά και για να καταδείξει ότι η ενσωμάτωση των δύο στελεχών δεν γίνεται με στόχο την συλλογή ψήφων. Είναι αλήθεια ότι η τοποθέτησή τους ως υποψηφίων στην περιφέρεια της εκλογικής επιρροής τους θα πρόσθετε στην εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟK, όμως η “εμπορευματοποίηση” αυτής της κίνησης θα υπαινίσσονταν μια συναλλαγή που δεν συνάδει με τον στόχο της γνήσιας διεύρυνσης της δημοκρατικής παράταξης.
– Η εμπειρία σας μέσα από το Δικαστήριο πόσο προσφέρει στην πολιτική;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει μια δημόσια διοίκηση αξιοκρατική, με σοβαρό πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς, με συγκροτημένο πλαίσιο επιμόρφωσης των στελεχών της, αποδοτική και αξιόπιστη. Έχω συνεισφέρει τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό υπηρεσιών της. Ώς εκπρόσωπος του προσωπικού, συμμετέχω σε διαπραγματεύσεις αλλά και σε επιτροπές ίσης εκπροσώπησης. Η εμπειρία αυτή μου επέτρεψε να συγκροτήσω μια οργανωμένη μέθοδο αντιμετώπισης των προβλημάτων την οποία προτείνω να εφαρμόσω στην ελληνική πραγματικότητα τόσο ως πλαίσιο αναφοράς αλλά και ως βάση εργασίας.
– ποιες οι πρώτες προτεραιότητες ώστε να έλθουμε σε σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πορεία
Ο σωστός προγραμματισμός γύρω από το 4ο κΠΣ, η ορθή υποδοχή της διεύρυνσης που θα μας μετακινήσει στατιστικά πλησιέστερα στους πλούσιους της Ευρώπης, η συμμετοχή στη συζήτηση για τα διαρθρωτικά ταμεία, η εξομάλυνση των τριβών με τη γείτονα και την συνακόλουθη εξοικονόμηση πόρων, ο εξορθολογιμός της δημόσιας διοίκησης και βεβαίως την επιτάχυνση της κοινωνικής συνοχής η οποία θα ενδυναμώσει την οικονομία
– ως νέος πολιτικός και επιστήμων καλείστε να απολογηθείτε για λάθη και παραλείψεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟK;
Συμβαίνει βεβαίως να εισπράττω από τον πολίτη την κριτική για λάθη και παραλείψεις του κόμματός μου. Και δεν μένω αμέτοχος με το να απεκδυθώ απλώς των ευθυνών μου. Ώς νέος αναζητώ τα λάθη, όχι για να τα τιμωρώ, αλλά για να τα θεραπεύω και κατά συνέπεια υποδέχομαι θετικά την καλόπιστη υπόδειξη λαθών. Ώς επιστήμων έχω τα εργαλεία για να αναζητήσω απαντήσεις. Ώς πολιτικός δεσμεύομαι να υλοποιήσω πολιτικές που θα τα ανατάξουν. Όταν όμως η κλήση σε απολογία προέρχεται από συναδέλφους άλλων κομμάτων απαιτώ να αναγνωρίζουν την θετική συνεισφορά της παράταξής μου ως βάση της κριτικής αλλά και να με κατατοπίζουν για τις προτάσεις τους για το εφικτό.
– Υπαρχουν περιθώρια για νέα στελέχη να θέσουν στόχους – οράματα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο; Εσείς προσωπικά τι θα διεκδικούσατε για την Μαγνησία.
Η διαπιστωμένα προνομιακή γεωγραφική θέση της Μαγνησίας έχει καταγραφεί σε πολλές αναπτυξιακές προσεγγίσεις, υπάρχει όμως ανάγκη για μια φρέσκια οπτική στην προσέγγιση των εθνικών και τοπικών θεμάτων πέραν των εσκαμμένων, ίσως με αντιστοίχηση σε εμπειρίες άλλων χωρών. Στο εθνικό επίπεδο η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς με σύγχρονες μεθόδους, στο τοπικό υποδομές – με ενισχυμένες δημόσιες επενδύσεις για καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου ως τουριστικού αποταμιεύματος θα είναι οι προτεραιότητές μου.