Το κακό για να αποφύγουμε το χειρότερο

Σας γράφω την τελευταία Παρασκευή και 13 του 2015, πριν το επόμενο έτος που είναι μεν δίσεκτο αλλά έχει μόνο μια Παρασκευή και δεκατρείς (τον Μάιο του 2016). Γιατί εδώ στα ξένα Παρασκευή και 13 θεωρείται κακότυχη, κάτι σαν τη δική μας Τρίτη και δεκατρείς. Δεισιδαίμων δεν είμαι αλλά έτσι που πάν τα πράγματα μπορεί και να γίνω. 

Γράφω μια μέρα μετά τη γενική απεργία στην Ελλάδα και ενώ στη Γαλλία εκτυλίσσεται η απεργία των γιατρών που έχουν απαυδήσει να υπηρετούν το ευγενέστερο επάγγελμα του κόσμου σε συνθήκες που χειροτερεύουν συνεχώς.

Χθες η Σουηδία ήταν η τέταρτη χώρα που έκλεισε τα σύνορά της, η Δανία θα ακολουθήσει μάλλον, και το χωριό του Σένγκεν εδώ στο Λουξεμβούργο όπου υπογράφηκε η ομώνυμη Συνθήκη μάλλον θα πενθεί. 
Εδώ έφτασαν οι 30 Σύριοι πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν σε ανθρώπινες συνθήκες. Τη μέρα της αναχώρησής τους από την Ελλάδα για το Λουξεμβούργο άκουγα τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τo γεγονός και δεν πίστευα στα αυτιά μου! Ελεγαν εν ολίγοις ότι επενδύθηκαν τεράστιες προσπάθειες για να πεισθούν οι οικογένειες των προσφύγων ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο για την μετεγκατάστασή τους με οργανωμένο τρόπο!

Οικογένειες οι οποίες διακινδύνευσαν τη ζωή τους πάνω σε μια βάρκα στο Αιγαίο! Και συνέχιζαν με το ρεπορτάζ μέσα στο αεροπλάνο αποκαλύπτοντας ότι οι αρχηγοί των οικογενειών μιλούσαν καλά ελληνικά διότι απλά (sic) είχαν έλθει πρώτα στην Ελλάδα όπου παρέμειναν για πολλούς μήνες πριν επιστρέψουν στη Συρία να αναζητήσουν τις οικογένειές τους για να περάσουν μαζί στην Ελλάδα εκ νέου! Πλήρης απομυθοποίησης του προσφυγικού (και ελπίζω τουλάχιστον οι αρχές να άντλησαν πληροφορίες για την δράση των διακινητών!). Οι τοπικές εφημερίδες του Λουξεμβούργου εμφανίζουν την κοινή γνώμη να μην επιθυμεί να φιλοξενηθούν περισσότεροι πρόσφυγες – τον λόγο τον γνωρίζουμε, η προηγούμενη φουρνιά Κοσοβάρων αποτέλεσαν προπομπούς της αλβανικής μαφίας. Εντωμεταξύ τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 400 Ελληνες μετεγκαταστάθηκαν στο Λουξεμβούργο σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών θα προκρίνει την συγχώνευση των ψηφοδελτίων του Σοσιαλιστικού κόμματος με αυτές των Ρεπουμπλικάνων (του Σαρκοζύ) σε περίπτωση που το ακροδεξιό Εθνικό μέτωπο της Λε Πεν αποκτήσει προοπτική πλειοψηφίας. Ιδίως στη Βόρεια Γαλλία, μια κατεξοχή εργατική και υποβαθμισμένη περιοχή όπου η κοινή γνώμη έχει μεταστραφεί σε πολύ συντηρητικές θέσεις, κυρίως εναντίον των μεταναστών. Ο λόγος προφανής: ή «Ζούγκλα», το αυθαίρετο στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών στο Καλαί (που εδώ και χρόνια, από το 2000, αποτελούσε δείκτη ανησυχίας όπως λέγαμε και τον Σεπτέμβρη (http://www.taxydromos.gr/Τοπικά/193253-talking-heads.html) και που έχει αναφλεγεί υποκινούμενο από ακτιβιστές της «άκρας αριστεράς». Οι φιλοξενούμενοι διπλασιάστηκαν μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου και φτάνουν τους 6000 τώρα. Οι συνθήκες είναι άθλιες. Τις προηγούμενες μέρες τα επεισόδια υπήρξαν έντονα καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να επιβραδύνουν τα φορτηγά που κινούνται προς τα Φεριμπότ και το τούνελ με κατεύθυνση προς την Αγγλία με σκοπό να λαθρεπιβιβαστούν.

Οι επεμβάσεις της αστυνομίας (250 αστυνομικών) συναντά οργανωμένες αντιδράσεις και οι ντόπιοι κάνουν διαδηλώσεις ξενοφοβικές. (χρησιμοποιώ τους όρους πρόσφυγες και μετανάστες διότι είναι τελείως ασαφής η πληθυσμιακή σύνθεση καταρχήν και διότι το έγκυρο ΒΒC έχει πλέον ειδική υποσημείωση στα άρθρα που αφορούν την μετανάστευση δηλώνοντας ότι επέλεξε να χρησιμοποιεί τον όρο migrants/ μετανάστες καθώς δεν είναι σε θέση να διακρίνει μεταξύ μεταναστών και προσφύγων).

Σταχυολογώ από την άλλη σε όλως διαφορετικά νερά. Ο πρωταθλητής της F1 Λούις Χάμιλτον κατέστρεψε μέσα σ’ όλα αυτά το αυτοκίνητό του αξίας 2 εκατομμυρίων γιατί οδηγούσε κουρασμένος μετά από ολονύκτια κραιπάλη. Οι εκατομμυριούχοι στην Κίνα ξεπέρασαν τον αριθμό των 4.000.000. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα Alibaba την περασμένη Τετάρτη, μέρα των εργένηδων, έγιναν αγορές 1 δισ. δολαρίων. Σε τι κόσμο ζούμε πια; Η αλληλεγγύη πάει περίπατο, τα σύνορα όπως είπαμε κλείνουν και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας κάνει εκβιασμούς (όπως ο δικός μας πρωθυπουργός τον Ιούλιο) για να εξαργυρώσει προνομιακά την συμμετοχή του στην Ευρώπη η οποία έχει πια βαρεθεί!

Θα μου πείτε τι μας νοιάζει για τους μετανάστες στη Γαλλία όταν έχουμε τους δικούς μας στα νησιά και την πλατεία Βικτωρίας. Τι μας νοιάζουν οι επιδείξεις πλούτου όταν έχουμε τα χάλια μας εδώ; 
Μας νοιάζει γιατί όλα συνδέονται. Γιατί οι μετανάστες στη Γαλλία πέρασαν πρώτα από εδώ και γιατί πολλοί από αυτούς που περνούν από την Τουρκία προς τα νησιά μας με τις οικογένειές τους έχουν περάσει πολλά χρόνια στην Αγγλία και έχουν προηγουμένως απελαθεί. Γιατί ο «δυτικός κόσμος» ευθύνεται για τον κακό χαμό της Μέσης Ανατολής. Γιατί οι πολιτικές λύσεις είναι προφανώς ανεπαρκείς και γιατί επιλέγουν το «κακό για να αποφύγουμε το χειρότερο».

Γιατί όταν περικόπτονται οριζόντια οι δημόσιες δαπάνες, μαζί με τους άχρηστους οργανισμούς των ΟΤΑ που όποιοι ανεγκέφαλοι ή δόλιοι δημιούργησαν, μαζί με τους θυλάκους διαφθοράς που γιγαντώθηκαν στα σημεία επαφής του δημοσίου με τα ιδιωτικά συμφέροντα, καταστρέφονται τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι υποδομές. Γιατί η έλλειψη επενδύσεων σε νέα δημόσια έργα, σε δρόμους, σε σύγχρονα τραίνα, σε λιμάνια, στεγνώνει την οικονομία και βάζει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο που περιορίζεται στο δίπολο «περιστολή δημοσίων δαπανών/αύξηση της φορολογίας». Και γιατί κατά το υπόλοιπο η πολιτική περιορίζεται σε «ξεκαρφώματα»: η «γενοκτονία» του Φίλη, οι απειλές ζωής κατά του Πανούση και η (άκουσον – άκουσον) κατάθεση μήνυσης από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για να βγάλουν από πάνω τους το βρώμικο ρούχο σαν να μην έχουν θεσμικό ρόλο, δεν είναι παρά «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Και γιατί από τα subprimes ως τα κόκκινα δάνεια είναι μια κρίση δρόμος: η κρίση άρχισε ακριβώς όπως κινδυνεύει να (μας) τελειώσει, με τα υπερχρεωμένα αμερικάνικα νοικοκυριά και τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια στα οποία είχαν επενδύσει και οι ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες έχουν την ευθύνη για την εισαγωγή της κρίσης στην Ευρώπη (μαζί με την χλίδα που μας μάρανε ως Ελληνες τα προηγούμενα χρόνια).

Οχι, το 2016 δεν θα είναι καλό και κάτι πρέπει να γίνει. Διαφορετικό, αποτελεσματικό και για την ώρα άγνωστο.

* Οι τοποθετήσεις του γράφοντος δεν απηχούν θέσεις του οργάνου στο οποίο υπηρετεί

Σχετικές δημοσιεύσεις