Τι νέα 2009;


Ημερομηνία καταχώρησης Friday, January 02 @ 09:18:33 EET από cpop
Άρθρα

Δημοσιεύτηκε στον Ταχυδρόμο του Βόλου την 1.1.2009

http://www.taxydromos.com/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001001001013&nodeId=41&articleId=14407

Εκείνο το ελαφάκι, Αγιε Βασίλη, μη μου το στείλεις! Φρόντισε σε παρακαλώ καλύτερα κάτι ψιλοευχές που μου ξέμειναν, να έχω να λέω και εγώ ότι συνέβαλα στη βελτίωση του κόσμου.

Στα τοπικά από καιρό το λέμε για την ενοποίηση του «πολεοδομικού» συγκροτήματος και όπου να ’ναι θα ανοίξει η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς να έχουμε λύσει τα βασικά και θεμελιώδη. Καταλήγει κάτι σαν κοροϊδία όλη αυτή η κουβέντα και πείθομαι ότι έγινε περισσότερο ψηφοθηρικά παρά ουσιαστικά. Για μένα όμως αποτελεί παράδοξο πάντα ότι μιλάμε για δίπολο με τη Λάρισα και δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα βρακιά μας στο σπίτι μας. Ξεκινάμε για τους Μεσογειακούς του 2013 –κουτσά στραβά δηλαδή– και δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για ενοποίηση των δήμων. Βεβαίως, όσο πλησιάζουμε προς το 2013, θα ακούμε να μας λένε ότι προτεραιότητα είναι οι Μεσογειακοί (που διαρκούν 15 μέρες, όσο και οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου που τους ξεχάσαμε ήδη) και όχι η ενοποίηση (που θα διαρκέσει μια ζωή). Εμένα όμως εν έτει 2009 μου φαίνεται αδιανόητο να μην μπορούμε να εγγυηθούμε ισονομία στους πολίτες της ίδιας ουσιαστικά πόλης και να χρειάζεται -όπως για το νερό- να δημιουργούμε διαδημοτικούς meta-οργανισμούς για να διαχειρίζονται με υψηλό διοικητικό κόστος τα αυτονόητα. Και να μην εξασφαλίζουμε το σωστό πλαίσιο για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση –για τα σχολεία φερ’ ειπείν. Κάνε λοιπόν, Άγιε, να πάρουν οι πολίτες την υπόθεση στα χέρια τους και να αφήσουν στην άκρη όσους δυσκοίλιους ή κακόπιστους αντιτίθενται στη μόνη λογική λύση που εξασφαλίζει τη επιστροφή σε ορθολογική και οικονομική βάση της διοίκησης της κεντρικής πόλης της περιοχής –έστω κι αν λιγοστέψουν οι αιρετοί!

Σε επίπεδο νομού τι να πω; Προλαβαίνουμε μέσα στο 2009 να κερδίσουμε το χαμένο καιρό και να δημιουργήσουμε τις υποδομές που θα επιτρέψουν να ξαναζωντανέψουμε τα χωριά; Αμφιβάλλω, αλλά λίγα πράγματα έχουν πλέον αξία στο μυαλό μου! Όχι στην ενοποίηση των σχολείων, διατήρηση –με κόστος βεβαίως– σχολείου σε κάθε οικισμό που έχει έστω και ένα παιδί. Ενίσχυση των αστυνομικών σταθμών και των υποδομών υγείας στην περιφέρεια. Δημιουργία κινήτρων για την επενεγκατάσταση νέων στην περιφέρεια! Έργα στην περιφέρεια –χωρίς μίζες παρακαλώ! Άγιε, βάλε εσύ μέσο στον Κύριο, διότι ο Θησέας ανήκει στην ελληνική μυθολογία!

Στο εθνικό επίπεδο τι να πρωτοδιαλέξεις! Αν είναι να ’ρθει θε να ’ρθεί, ο ανασχηματισμός –πως λέμε ώδινε όρος και έτεκε μυν. Για να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα πάω αλλού, ελπίζω να πάψει κάποτε η συστηματική καταστρατήγηση του Συντάγματος από την ίδια τη Βουλή των Ελλήνων. Το άρθρο 74 παρ. 5 του Συντάγματος προβλέπει ρητά και αυστηρά: «Νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που περιέχει διατάξεις άσχετες με το κύριο αντικείμενό τους δεν εισάγεται για συζήτηση. Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση.» Αμ δε! Βρίθουν οι εργασίες της Βουλής από κάμψεις του κανόνα για την εισαγωγή από το παράθυρο εξαιρέσεων – και κατά κανόνα εκεί εντοπίζονται τα σκάνδαλα. Σταχυολογώ τυχαία: στο νομοσχέδιο με αντικείμενο «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενσωμάτωση των Οδηγιών για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και σχετικά με τις αντασφαλίσεις και λοιπές διατάξεις» έχουν παρεισφρύσει άσχετες τροπολογίες που αφορούν σε παροχή ελεγκτικού επιδόματος στους επιθεωρητές εργασίας, προστασία των εργαζομένων στα κλωστήρια Πρεβέζης, ρυθμίσεις για την κάλυψη μισθών και εργοδοτικών εισφορών όσων πλήγησαν από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου, όταν εκκρεμούν σχετικά νομοσχέδια για την αύξηση της απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας ή την διασφάλιση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και διεύρυνση των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων (βεβαίως τα δύο τελευταία θα πάρουν καιρό πριν γίνουν νόμοι του κράτους). Κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής και εσείς οι άλλοι εκπρόσωποι του λαού, κάντε κάτι! Μην εκπλαγείτε, αν σε λίγο ξεφωνίσουμε δια του Ιντερνετ την πρακτική αυτή –κρατάτε ένα μάτι το 2009 στα email σας, Αγιε Βασίλη θα σε βάλω σε copy, έχεις ευρυζωνικό φαντάζομαι!

Στο ευρωπαϊκό επίπεδο εύχομαι ενίσχυση της πολιτικής ενοποίησης. Νομίζω ότι περιττεύει να υπενθυμίσω πόσο η έλλειψη ενιαίων πολιτικών θεσμών αναδείχθηκε την περίοδο της κρίσης. Ναι λοιπόν στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς θεσμούς, για να ξεπεράσουμε το βαλτωμένο πολιτικό κλίμα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Άγιε, εκεί δεν θέλω βοήθεια για να καταλάβω, κλείνω 21 χρόνια ως ευρωκράτης).

Στο διεθνές επίπεδο από αλλού ξεκίνησα και άλλο δυστυχώς πρέπει να προτάξω. Επέτειο της σφαγής των νηπίων από τον Ηρώδη σημείωνε το εορτολόγιο προχθές και βεβαίως έπρεπε να γίνει αναπαράσταση στους άγιους τόπους. Εξήντα χρόνια χρονίζει το παλαιστινιακό –από το 1948– και είναι καιρός να λυτρώσουμε τους πληθυσμούς της περιοχής. Δεν στηρίζω τους θερμοκέφαλους της Χαμάς που προκάλεσαν την ανάφλεξη –δίνοντας οι ίδιοι εντολές εκ του ασφαλούς από τη Συρία με τις πλάτες του Ιράν και κρατώντας όμηρο τον πληθυσμό της Γάζας- τρελαίνομαι όμως στην ιδέα ότι πεθαίνουν τα παιδιά ως παράπλευρες απώλειες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και μάλιστα από την έλλειψη ιατρικών μέσων λόγω του αποκλεισμού των συνόρων. Μην το αφήσουμε έτσι! Όμως να εκφράσω και την αρχική ευχή μου για την εξάλειψη των βομβών διασποράς που ακρωτηριάζουν παιδάκια την ώρα που πηγαίνουν στο σχολείο τους ή βοηθούν τους γονείς τους στις αγροτικές εργασίες. Λυπηρό ότι η Ελλάδα, που έπρεπε να είναι πρωτοπόρα σε κάθε ειρηνευτική προσπάθεια, δεν υπέγραψε τη διεθνή Σύμβαση με πρόσχημα την επικέντρωση των προσπαθειών στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Μήπως το γεγονός ότι η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων δεν παράγει μεν πλέον, αλλά διαθέτει αποθέματα τέτοιου οπλισμού, έπαιξε ρόλο στην ολιγωρία της κυβέρνησης; (ψάξτε στο Facebook και το Internet και ενώστε τις δυνάμεις σας για τις προσπάθειες εξάλειψης των όπλων αυτών).

Αγιε, ευελπιστώ ότι θα δώσεις φώτιση όπου δει και σου δίνω ραντεβού σε ένα χρόνο.

Εγώ στις 8 Ιανουαρίου θα κάνω την συνδρομή μου στην ΑΤΤΑC (Γαλλίας!) παρά τις περιπέτειες κατάληψης του ελέγχου της με αθέμιτα μέσα. Από πεποίθηση δεν είμαι υπέρμαχος των μονοθεματικών κινημάτων, όμως η ιδέα της εξάλειψης των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των λαών με φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών είναι πολύ επίκαιρη! Τώρα, γιατί στις 8; Όχι γιατί είναι η πέμπτη επέτειος από την ανάληψη της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ από το Γιώργο Παπανδρέου (θολό δακτυλίδι;), περισσότερο γιατί θα κλείσουμε 50 χρόνια από τότε που ο Κάστρο πήρε την Αβάνα, αλλά κυρίως γιατί έχω τα γενέθλιά μου -όπως και ο David Bowie!

Καλή χρονιά!

ΥΓ1 Και εμένα «με» αρέσει όταν βρίσκομαι στις αγγλοσαξωνικές χώρες να ψωνίζω τις Κυριακές, είναι ψέμα όμως ότι παντού στην Ευρώπη τα καταστήματα είναι ανοικτά την Κυριακή, όπως άκουγα στα κανάλια αυτές τις μέρες –και πιστέψτε με κάτι ξέρω! Σημειώνω μόνο ότι παντού όπου αυτό επετράπη, έγινε με πίεση των υπερκαταστημάτων, ιδίως στη Γαλλία όπου έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση για να διευρύνει τις «εξαιρέσεις στην Κυριακή αργία» -και όπου 53% του πληθυσμού και 59% των εργαζομένων είναι αρνητικοί στο μέτρο. Υπεύθυνα σας λέω ότι στην Ολλανδία και τη Γερμανία, που έχουν ανθηρές και αποδοτικές οικονομίες, τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή!
ΥΓ2. Ζερβινιό λέγεται ο μετεγγραφικός στόχος του ΠΑΟ. Επίκαιρο! Πώς έλεγε ο Παπαδιαμάντης «Η θειά Αχτίτσα και το Ζερμπινιώ» στη Σταχομαζώχτρα του! Μόνο που αυτές ήταν πτωχές, ενώ αυτός κοστίζει 6 εκατομμύρια ευρώ. Τζάμπα! (και αφορολόγητα!)
….
Οι θέσεις του γράφοντα είναι καθαρά προσωπικές και δεν απηχούν θέσεις του ευρωπαϊκού κοινοτικού οργάνου στο οποίο υπηρετεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις