Του 2007 το Ethics Overhaul

Τ

Του Κώστα Πώποτα[i]

Άγιε Βασίλη – αν υπάρχεις τελικά. Συγγνώμη που δεν σου έγραψα φέτος την πρωτοχρονιά όπως και πέρυσι (http://popotas.txt.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=26).  Φταίει πρώτον ότι δεν μου εκπλήρωσες τις επιθυμίες μου εκτός από την αποφυγή πρόωρων εκλογών (άντε και λίγο για τις τοπικές εκλογές).

Φταίνε όμως και τα ΕΛΤΑ που επί δεκαπέντε μέρες έστειλαν στα κανάλια εκείνη την ανεκδιήγητη κυρία να σε απομυθοποιήσει, να γελοιοποιήσει τα γράμματα των παιδιών και να μας πει ότι επί δεκαεπτά συναπτά έτη τα γράμματα που έστελναν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη τα διάβαζε εκείνη! ( Εκείνη η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν βλέπει τηλεόραση; το απόρρητο της αλληλογραφίας δεν ισχύει για τα γράμματα που διάβαζαν μεγαλόφωνα οι κάθε λογής και διαλογής τηλεοπτικές περσόνες;) soit!

Έκτοτε όλα τα ελληνόπουλα απανταχού της γης -καθότι με την Nova (put the cot down) η τηλεόραση πάει παντού – και εγώ μαζί, έπαψαν να πιστεύουν σε σένα. Στην Αγγλία απελύθη μια δασκάλα η οποία είχε αποκαλύψει στους εννιάχρονους μαθητές της ότι δεν υπάρχει Αι-Βασίλης. Τώρα βέβαια και στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο διότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει τα ΕΛΤΑ. Και υποψιάζομαι ότι αν και για τον ΟΤΕ ετοιμάζεται ιδιωτικοποίηση, είναι γιατί κάποιοι διάβαζαν τα μηνύματα που έστελνε ο πρωθυπουργός στον Άγιο Βασίλη.

Παρόλα αυτά, για την ελάχιστη περίπτωση να υπάρχεις κανονικά, λέω να ζητήσω κάτι! Μήπως σου είναι εύκολο να μεταφράσεις τις προτάσεις των Δημοκρατικών στο Αμερικανικό Κογκρέσσο και την Σύγκλητο για τον νέο κώδικα δεοντολογίας των αμερικανών εκπροσώπων του λαού; Και μιας και το κάνεις, δεν το αφήνεις εν είδει καθυστερημένου μποναμά στα γραμματοκιβώτια των 300 μας και των μελλοντικών υποψηφίων (Αι Βασίλης είσαι εσύ, άρα θα βλέπεις στο μέλλον ποιοι θα είναι υποψήφιοι, χώρια που ορισμένοι έχουν ήδη πάρει θέση στη γραμμή εκκίνησης και θα ξεροσταλιάζουν στις εκδηλώσεις ως τις εκλογές – που ξέρεις μπορεί να γλυτώσω και εγώ τον κόπο της μετάφρασης).

Εγώ βεβαίως δεν το περίμενα ότι οι προδότες των λαών αμερικάνοι θα μας έβαζαν τα γυαλιά, ζητώντας την εξυγίανση της χρηματοδότησης των δημοσίων προσώπων και την επιβολή περιορισμών στην σχέση εκλεγμένων με τις ομάδες πίεσης, τους lobbyists που λέμε ελληνικά. Έτσι δεν αποκλείεται να δούμε στην Αμερική να ρηγματώνονται οι σχέσεις εργολάβων, μεγάλων εταιρειών και Συγκλητικών, να παύουν οι αμερικάνοι βουλευτές να κάνουν διακοπές και ταξίδια με έξοδα εταιρειών, να χρησιμοποιούν κότερα και ιδιωτικά τζετ επιχειρηματιών, να αποδέχονται την διοργάνωση δεξιώσεων από φίλους τους εκατομμυριούχους, και εν γένει να σταματήσουν να κάνουν όλες αυτές τις αθλιότητες που εμείς στην Ελλάδα ούτε που το διανοηθήκαμε να επιτρέψουμε!  Άλλωστε στις περασμένες εκλογές το είχε πει και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής: κανείς στην Ελλάδα δεν υπερέβη τα όρια του εκλογικού νόμου για τις δαπάνες και η εκλογική νομοθεσία έγινε απόλυτα σεβαστή – το είδαμε άλλωστε και στις τελευταίες τοπικές εκλογές: οι απαγορευμένες αφίσες-φωτογραφίες  (όλων) των υποψηφίων στους στύλους  ήταν απλώς και μόνο της φαντασίας μας.

Φαίνεται όμως ότι γίνεται διεθνώς η τελευταία μόδα (Ethics Overhaul το λένε – να το πω ηθικό ρεκτιφιέ θα είναι άκομψο) γιατί και στην Ιρλανδία, λίγο πριν την εκπνοή του περασμένου χρόνου, ευρέθη ένοχος για δωροληψία – μετά θάνατο – ο επί πολλά χρόνια πρωθυπουργός Τσαρλς Χωχυ, ο οποίος άλλωστε είχε εξ ιδίας βουλήσεως αποδεχθεί να αποδώσει στο δημόσιο τα ουκ ευκαταφρόνητα χρηματικά που είχε αποταμιεύσει για τα γεράματα του. Το διέγνωσε και ο Πούτιν στη Ρωσία όταν διαπίστωσε ότι ένας υπουργός του είχε δηλώσει εισοδήματα της τάξης των έξη δις ευρώ, αλλά είχε αρνηθεί να δηλώσει την προέλευση τους, καθώς ο νόμος δεν του επέβαλε να το γνωστοποιήσει. Και που ξέρεις μπορεί να κατέβει και προς τα εδώ το ψυχρό αυτό μέτωπο και να στενέψουν οι προϋπολογισμοί των πολιτικών σε βαθμό ανάλογο με τη μείωση των εισοδημάτων των πολιτών.

Καλή χρονιά και ελπίζω να Ethics(α) μερικούς.


[i] Ο Κώστας Πώποτας είναι στέλεχος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Οι θέσεις που εκφράζει είναι αυστηρά προσωπικές. Στην αρχή κάθε έτους – και όχι μόνο – καταλαμβάνεται από την εμμονή της ηθικής διακυβέρνησης και αλληλογραφεί με τον Αγιο Βασίλη, παρόλο που δεν έχει λάβει απάντηση έως σήμερα.

Σχετικές δημοσιεύσεις