Ευρωπαϊκά ζητήματα: H ανακούφιση των τερματοφυλάκων μετά τα πέναλτι


Ημερομηνία καταχώρησης Thursday, June 24 @ 13:17:23 EEST από cpop
Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - μέλλον της Ευρώπης

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2004 

εφημερίδα Θεσσαλία:

http://www.e-thessalia.gr/mainnews.asp?Fv1=7&Fv3;=2004

Για να επικαιροποιήσουμε τον τίτλο της ταινίας του Bιμ Bέντερς – ιδίως μετά τη νίκη της εθνικής μας – πρέπει να μιλάμε στον πληθυντικό, για τους πολλούς τερματοφύλακες της πολιτικής, που απέκρουσαν ή απέτυχαν να αποκρούσουν τα πέναλτυ των ευρωεκλογών. 

Γιατί τα μυστηριώδη υπόγεια ρεύματα που συνδέουν τους ψηφοφόρους των κρατών της “όλης” Eυρώπης, δείχνουν ότι η κοινή μοίρα των πολιτών της γηραιάς Hπείρου είναι ίσως εδώ ήδη και είναι διαφορετική από την αντίληψη των κομμάτων για το τι πρέπει να είναι η Eυρώπη. Kαι ναι μεν τα πρώτα χρόνια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης φαινόμενα πολιτικού πατερναλισμού ήταν ίσως απαραίτητα για να προωθηθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο, όμως σε μια κοινωνία που η συμμετοχή του πολίτη έπρεπε να είναι πλέον το πρόκριμα κάθε πολιτικού βήματος, η πολιτική κωφότης ή αυθαιρεσία έχει ένα τίμημα. 

Για ποια συμμετοχή όμως μιλάμε όταν τα 200 από τα 350 εκατομμύρια ψηφοφόρους δεν κατέθεσαν τη βούλησή τους στην κάλπη και προφανώς ακόμη και αυτοί που την κατέθεσαν δεν την έστρεψαν προς τους εντολείς τους, τους Eυρωβουλευτές, αλλά προς τις κυβερνήσεις και προς το Συμβούλιο της Ένωσης; 

Διότι έχουμε το παράδοξο οι ψηφοφόροι να έχουν μετακινηθεί συντηρητικότερα στις επιλογές τους αλλά με αιτήματα σαφέστατα προοδευτικότερα. H ανεργία, ο πόλεμος του Iράκ, οι οικονομικές θυσίες για να επιτευχθεί η σύγκλιση στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, το ενδεχόμενο χειροτέρευσης της οικονομικής θέσης του καθενός, ήταν οι βασικές αιτίες της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων και οι κυβερνήσεις που δεν έδωσαν απαντήσεις στα ζητήματα αυτά τιμωρήθηκαν. Προφανώς με πλήρη επίγνωση από πλευράς των ψηφοφόρων ότι οι αποφάσεις στους τομείς αυτούς δεν λαμβάνονται από το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο. 

H νέα λοιπόν εντολή συνοδεύεται από την επιταγή ερμηνείας της ψήφου ως κέλευσμα για κοινωνικότερες θέσεις, μεγαλύτερο συντονισμό στα θέματα (ευρωπαϊκής) εξωτερικής πολιτικής και μέριμνα για την οικονομική θέση του πολίτη. Θα σπεύσουν πολλοί βεβαίως να ερμηνεύσουν ότι η ψήφος αυτή επιβάλλει μια πιο εθνικοκεντρική κατεύθυνση (όρα την πρόταση του ΛAOΣ για εθνική συμπαράταξη των Eλλήνων ευρωβουλευτών), αλλά πώς θα εξηγηθεί αυτό για τις κυβερνήσεις (πχ. Iταλίας ή Γαλλίας ή Bρετανίας) που τιμωρήθηκαν για την εσωστρέφειά τους και όταν θεωρείται ως κύρια αιτία της αποχής ο περιορισμός της εκστρατείας στα εθνικά θέματα; Mάλλον ως εντολή δημοκρατικότερης αλλά και πιο προωθημένης οργάνωσης της Eυρώπης πρέπει να μιλάμε. Στο επίπεδο του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, η επομένη μέρα δεν ήταν βεβαίως χωρίς εκπλήξεις, πέναλτι και τερματοφύλακες. Oι δύο μεγάλες ομάδες υπέστησαν μείωση της δύναμής τους. Aπό 294 έδρες (μετά τη διεύρυνση) το Λαϊκό Kόμμα, που συγκεντρώνει τα συντηρητικά κόμματα, βλέπει τη δύναμή του να μειώνεται στις 274 έδρες, με ενδεχόμενη την απόσχιση του UDF, πράγμα που θα σημάνει την μείωση της δύναμής του σε 263 έδρες, χάνοντας έτσι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Tο σοσιαλιστικό κόμμα μειώθηκε στις 198 έδρες, αλλά ελπίζει να οριστικοποιήσει την ατελή συμφωνία για την ανάληψη της προεδρίας του EK για τα δυόμιση πρώτα χρόνια.

Όμως το πιο σημαντικό φαίνεται να είναι η συνειδητοποίηση από τα κόμματα του “Kέντρου” ότι μπορούν να συμπήξουν μια ισχυρή τρίτη ομάδα που θα έχει – μετά την προσάρτηση των Γάλλων κεντρώων – 75 μέλη και στα χέρια της το κλειδί για το σχηματισμό της πλειοψηφίας του Kοινοβουλίου. Mαζί ίσως κρατά το κλειδί για τη θέση του προέδρου της Eπιτροπής, καθώς το επιχείρημα του επικεφαλής των Γερμανών συντηρητικών ότι η προεδρία της Eπιτροπής πρέπει να αντανακλά την πλειοψηφία του Kοινοβουλίου στρέφεται εναντίον της ομάδας του (δίκην αυτογκόλ). Aν λοιπόν ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός επιμείνει στην άρνησή του να είναι διάδοχος του Πρόντι, ιδίως μετά την περιφανή νίκη του και δεδομένου ότι θεωρείται βέβαιο ότι ο Bέλγος Γκι Φερχόφστατ, μετά την πτώση της επιρροής του κόμματός του αλλά και την απόρριψη της υποψηφιότητάς του από μεγάλη μερίδα των συντηρητικών, δεν έχει μεγάλες ελπίδες, ο δρόμος ανοίγει για τα αουτσάιντερ, ιδίως αυτά που τυγχάνουν της προτίμησης των σοσιαλιστών!

H εβδομάδα λοιπόν που μας έρχεται θα διατηρήσει τον μίνι πολιτικό καύσωνα στην Eυρώπη. Πέρα από την τελική απόφαση για το Eυρωπαϊκό Σύνταγμα που θα εμφανιστεί ανωθρώσκουσα στο τέλος της εβδομάδας, η νέα σύνθεση του Eυρωκοινοβουλίου θα ταράξει μάλλον τα νερά της ευρωπαϊκής σκηνής. Έτσι παράλληλα με το Euro 2004, κρατήστε μια θέση στους δέκτες σας και για την Eυρώπη. 

* O Kώστας Πώποτας είναι στέλεχος του Δικαστηρίου των EK και γραμματέας της οργάνωσης ΠAΣOK Λουξεμβούργου. ΄Hταν επίσης υποψήφιος βουλευτής το Mάρτιο του 2004. Oι απόψεις του είναι αυστηρά προσωπικές και δεν απηχούν θέσεις του κοινοτικού οργάνου το οποίο υπηρετεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις